Differentieer jezelf van de concurrentie.

Als je koeien in een weiland ziet staan, dan staan zij vaak dicht in de buurt van elkaar. Ga jij net als deze koeien in de kudde staan? Het resulteert in een situatie waarbij het gras al is opgegeten door de andere koeien, waardoor jij in hun poep mag staan! Loop niet achter de meute aan, maar differentieer jezelf van de concurrentie. Hoe bied jij bezoekers een unieke dienst of een uniek product?

Waarom is differentiëren zo belangrijk?

Achter de laatste trends aanlopen of meegaan met de concurrentie zal je nooit een maximale omzet bieden. Hoewel het wellicht de meest veilige optie lijkt, hoeft dat niet per definitie zo te zijn. Je loopt bijvoorbeeld het risico om te laat in te spelen op trends, waardoor je een groot deel van je marktaandeel verliest. Bedrijven als Facebook en Google werden niet groot door mee te lopen, maar door zich te differentiëren. Zij boden gebruikers iets wat anders was, dan andere bedrijven op dat moment deden.

Wat kan je doen om te differentiëren?

Differentiëren kan op verschillende manieren! Het betekent niet, dat je een bestaand bedrijfsmodel volledig om moet gooien en met iets nieuws moet beginnen. Er zijn verschillende kleine aanpassingen in je bestaande bedrijfsplan door te voeren, die voor een eerste vorm van differentiatie kunnen zorgen.

  • Zoek naar mogelijkheden om tegen de laagste kosten te produceren, we noemen dit ook wel cost leadership of Lagere kosten zorgen voor een hogere marge!
  • Focus je op een specifiek deel van de markt, in plaats van je op een breed spectrum aan potentiële klanten of producten te richten. Door je te focussen kun je klanten vaak net iets meer bieden, dan een breed georiënteerde partij.
  • Denk niet vanuit de gedachte om een zo groot mogelijke omzet te genereren, maar probeer problemen van klanten te vinden en deze op te lossen. Dit kan een los probleem zijn, maar ook een combinatie van problemen.

Ga iets verder bij de kudde vandaan staan. Durf jij echt te differentiëren? Social Elephant helpt je bij dit traject!

Social Elephant Redactie

Kennis delen is vermenigvuldigen

In ons gratis E-book lees je precies hoe je in 3 stappen online resultaat kunt behalen. Jij wilt toch ook online groeien?