KENNISBANK

Wat is Open Source Software?

De letterlijke vertaling van open source is open bron. Wanneer iets open bron is, heeft iedereen toestemming om het te kopiëren en te bewerken naar eigen wil. Kortom, er zitten geen rechten op. Je kunt zelfs de code van een open source software programma aanpassen en het publiceren als een nieuw programma. Iedereen is vrij om te doen wat hij wilt met deze codes.

hoewel open source websites een stuk makkelijker aan te passen zijn dan zijn voorgangers, vergt het gebruik van open bron programma’s nog wel enige kennis.

Waarom open source software?

Wat is de meerwaarde van open bron programma’s? Het grootste voordeel dat open bron programma’s met zich meebrengt is dat je niet meer hoeft vast te zitten aan de maker van je website, je hebt geen vierjarige opleiding nodig om een tekst aan te kunnen passen op je website. 

Wat is WordPress?

WordPress is de meest gebruikte open source software. Van alle websites op het internet is 30% afkomstig van WordPress, als we dit vergelijken met Joomla, de nummer 2, komen we uit op 5%. WordPress wordt 12 keer vaker gebruikt dan zijn grootste concurrent. Doordat WordPress zo veel wordt gebruikt is er een grote community ontstaan, elk persoon kan helpen om WordPress beter te maken. Zo zijn er op het moment al duizenden plugins om je website te verbeteren.

Voordelen en nadelen van open source software.

Zoals elk programma hebben open source software programma’s ook zijn voor en nadelen.

Voordelen.

  • WordPress is voor iedereen gratis om te gebruiken.
  • Ongelimiteerd in bron codes aanpassen.
  • Het recht om een eigen versie van een al bestaand open bron programma uit te brengen.

Nadelen.

  • Open bron software programma’s worden gemaakt en onderhouden door een community, wanneer een community besluit om een programma minder of helemaal niet meer te verbeteren, wordt het steeds moeilijker je website te onderhouden.
  • Doordat het gebruik van bijvoorbeeld WordPress zeer gemakkelijk is kan iedereen die een keer WordPress heeft geïnstalleerd zichzelf een expert noemen. Voor opdrachtgevers is het lastig om te zien wie wel en geen ervaringen hebben.

Download gratis het Go to Guy Marketing e-book

De #1 in jouw markt! Wie wil dat nou niet? Lees ons boek over thought leadership en leer hoe je zelf de go to guy in jouw markt wordt.
Laat jouw e-mail achter en ontvang ons gratis e-book in jouw mailbox!
Beschikbaar tot het einde van de radio campagne op Sublime”

Ontvang het Thought Leader e-book direct in je e-mail

Stel jouw vraag
Vraag het onze digitaal strateeg
Vragen kan altijd. Stel je vraag direct aan onze ervaren digitale strateeg Nico van der Zaan (15+ jaar ervaring)