KENNISBANK

Wat is CSS?

De programmeertaal CSS staat voor “Cascading Style Sheets”. Met behulp van Cascading Style Sheets kun je de opmaak van een HTML Bestand aanpassen.

HTML

Aan elke webpagina zit een HTML gekoppeld, alle inhoud van de webpagina staat hier opgeslagen. Je denkt nu vast, waarom zou ik Cascading Style Sheets gebruiken als alles in de HTML staat opgeslagen? Waar HTML de inhoud op de webpagina bepaalt, bepaal je met de CSS hoe de pagina is vormgegeven.

CSS toepassingen

Wanneer je een website maakt die alleen HTML en geen Cascading Style Sheet bevat, maakt de browser een standaard vormgeving (styling) aan. Deze styling wordt ook wel “User agent stylesheet” genoemd.

Wanneer je zelf CSS toevoegt aan de HTML, zal de browser de aangemaakte vormgeving gebruiken in plaats van de standaard vormgeving die browsers hanteren.

Hoe werkt CSS?

CSS bepaalt de vormgeving van een webpagina. Bij het opmaken van een webpagina willen we natuurlijk wel verschillende elementen op een andere wijze kunnen opmaken. Dit kan door een specifiek deel van de HTML te benoemen in de CSS. Deze specifieke delen zijn verdeeld in classes (class) en identificeerders (id).

De meerwaarde van CSS

De grote meerwaarde in het gebruik van Cascading Style Sheet is dat je niet voor elk HTML bestand een nieuw CSS bestand hoeft aan te maken, je kan namelijk binnen één Cascading Style Sheet bestand de vormgeving en opmaak voor de hele website bepalen.

Een ander groot voordeel van vormgeven in Cascading Style Sheets is dat elk element pixelprecies kan worden opgemaakt op de gehele website. Het ideale hiervan is dat aanpassingen in één bestand aangepast kunnen worden. Buiten de tijd die je hiermee bespaard, beperk je ook het aantal fouten dat eventueel gemaakt zou kunnen worden. CSS wordt door elke browser ondersteund waardoor je website er voor elke bezoeker even goed uitziet.

Het gebruik van de website is voor bezoekers een stuk aangenamer wanneer elke pagina tot op de pixel is vormgegeven in dezelfde stijl. Door de opmaak en vormgeving te coderen, maak je niet alleen de HTML overzichtelijker voor jezelf, maar ook voor de zoekmachines. Wanneer je gebruik maakt van een kloppend en overzichtelijke Cascading Style Sheet leidt dit tot betere resultaten in de zoekmachines.

Dit was een korte inleiding over CSS. Wil je graag iets aan de opmaak van je website veranderen ?
We staan altijd open voor vragen!

Spreek een digitaal strateeg

Spar met een ervaren digitaal strateeg

Download gratis het Thought Leader e-book

De #1 in jouw markt!  Wie wil dat nou niet? Lees ons boek over thought leadership en leer hoe je zelf de nummer 1 in jouw markt wordt.

Laat jouw e-mail achter en ontvang ons gratis e-book in jouw mailbox!

Beschikbaar tot het einde van de radio campagne op Sublime

Ontvang het Thought Leader e-book direct in je e-mail

Stel jouw vraag
Vraag het onze digitaal strateeg
Vragen kan altijd. Stel je vraag direct aan onze ervaren digitale strateeg Nico van der Zaan (15+ jaar ervaring)