KENNISBANK

Wat is Design?

Design, ookwel vormgeving genoemd houdt zich bezig met de presentatie van objecten. Vormgeving en ervaringen zijn hier een belangrijk onderdeel van. In eerste instantie is het doel van vormgeving om de ervaring of het gebruik van een product te bevorderen of verbeteren. Naast de functie is de beleving en identificatie belangrijk bij vormgeving. Vormgeving voegt waarde, betekenis en kwaliteit toe. Denk hierbij aan uiterlijke kenmerken als geur, geluid, dimensie, vorm, vlakverdeling en textuur.

Vormgeving biedt een vormgever, of bedrijf de mogelijkheid om onderscheidend vermogen te creëren door unieke producten en/of diensten te leveren. Denk bijvoorbeeld aan een setje pennen dat je bij de action koopt, waarschijnlijk wordt een groot deel van je keuze beïnvloed door de uitstraling van het product. Hier heeft het design van de verpakking een belangrijke rol in. Design hangt dan ook samen met identiteit en imago van producten. Vandaag de dag is social media een van de meest invloedrijke middelen en daardoor is (digital)design een zeer effectief instrument. 

Design inzetten als strategie om te veranderen

Vormgeving wordt in een wereld vol concurrentie steeds belangrijker. Aangezien het de mogelijkheid biedt om je te onderscheiden van de concurrentie. In de wereld van vandaag maken we veel aankoop beslissingen gebaseerd op het uiterlijk van een product. Binnen bepaalde branches als de sportschoenen industrie waar Nike en Adidas beide sportschoenen aanbieden van dezelfde prijs onderscheiden zij zich van elkaar door de vormgeving van de schoenen. 

Welke soorten design zijn er?

De wereld verandert snel en er komen veel nieuwe technologische ontwikkelingen bij, hierdoor zijn er inmiddels ook een aantal takken ontstaan binnen het begrip design. Graphic, information, corporate, brand en webdesign zijn gefocust op het vinden van oplossingen voor communicatie en het overdragen van informatie. Daarnaast zijn er onderdelen van design die meer gericht zijn op producten. Onder dit deel van design verstaan we experience, industrial, fashion en interaction design. De belangrijkste vormen van design in de online marketingwereld zijn Web en Grafisch Design. 

Wat is webdesign?

Webdesign is de vormgeving oor websites en presentaties voor op het web, zoals de naam al zegt. Bij webdesign draait alles om de technieken en vaardigheden die je gebruikt om een website vorm te geven. Het is belangrijk dat de website er goed uitziet, goed functioneert en niet te vergeten: de boodschap moet goed gecommuniceerd worden.

Webdesign en grafische vormgeving worden vaak als hetzelfde gezien. Maar webdesign is meer en meer een eigen discipline aan het worden. Met de opkomst van het internet zijn er steeds meer vaardigheden en instrumenten die bij webdesign horen. Voorbeelden hiervan zijn animatie, geluid, navigatie en interactiviteit. 

Wat is graphic design?

Grafische vormgeving is het geven van vorm aan inhoud en informatie. Grafische vormgeving wordt vaak ingezet voor het ordenen, bewerken en vervormen van bestaand materiaal als tekst en beeld. Het doel hiervan is de communicatie verbeteren.

Download gratis het Go to Guy Marketing e-book

De #1 in jouw markt! Wie wil dat nou niet? Lees ons boek over thought leadership en leer hoe je zelf de go to guy in jouw markt wordt.
Laat jouw e-mail achter en ontvang ons gratis e-book in jouw mailbox!
Beschikbaar tot het einde van de radio campagne op Sublime”

Ontvang het Thought Leader e-book direct in je e-mail

Stel jouw vraag
Vraag het onze digitaal strateeg
Vragen kan altijd. Stel je vraag direct aan onze ervaren digitale strateeg Nico van der Zaan (15+ jaar ervaring)