Tip video

Tip-video: De kracht van positieve recensies

De kracht van de vijf sterren: (Positieve) recensies equals meer vertrouwen

In de maandelijkse video- en blogreeks ‘tip van de maand’ geven we tips over belangrijke zaken en ontwikkelingen binnen online marketing. Zo blijf jij up-to-date en kun jij, gewapend met kennis, de concurrentie voorblijven. Deze maand gaan we het hebben over vertrouwen. Want hoe win je het vertrouwen van de klant? Heel simpel: zorg voor (goede) recensies.

Het delen van ervaringen online is allang geen unicum meer. Massaal delen we onze mening en indrukken, en massaal vertrouwen we op deze online meningen voor het (eventueel) kopen van diensten en producten. Twijfel jij of je naar dat ene nieuwe restaurant om de hoek moet gaan? Dan kijk je wat er online gezegd wordt over het eten, de sfeer en de – al dan niet vriendelijke – bediening, alvorens je een reservering maakt. Sta jij op het punt een nieuwe mobiele telefoon te bestellen? Dan doe je eerst online research en vergelijk je alle reviews – positief én negatief – tot je zeker weet dat dat ene model aan al jouw wensen en eisen voldoet. Kortom: we kunnen niet meer zonder de gele sterren en de bijbehorende recensies. Bijna net zo belangrijk als wervende marketing zijn de recensies die klanten online op jouw profiel achterlaten.

Makkelijker gezegd dan gedaan

Goede reviews zijn dus belangrijk voor het winnen van het vertrouwen van de klant. Maar dat is vaak makkelijker gezegd dan gedaan. Om er maar wat gezegdes doorheen te gooien: klant is koning, maar jouw medewerkers blijven ook maar mensen. Een fout zit in een klein hoekje en dat maakt slechte recensies onvermijdelijk. En, rustig, dat is allemaal geen reden tot paniek. Ook slechte beoordelingen kunnen vertrouwen bij een klant opwekken.

Af en toe een slechte recensie is oké, als het maar niet teveel wordt. Wanneer het vijf sterren en lovende reacties op jouw Google bedrijfsprofiel regent, zullen mensen gaan twijfelen aan de authenticiteit. Het is onmogelijk om elke klant 100% tevreden te stellen en des te beter om af en toe een minder positieve beoordeling te ontvangen. Sterker nog, het helpt jou de dienstverlening van je bedrijf te verbeteren!

Wat je kunt doen om positieve recensies te verkrijgen

De impact van reviews neemt toe, naarmate de kwantiteit toeneemt. Dat betekent dus; hoe meer reviews, des te hoger de conversie. Nu hoor ik je denken: dat klinkt allemaal leuk en aardig, maar hoe krijg ik dit voor elkaar? Glad you asked! Wij hebben namelijk een aantal tips voor je op een rijtje gezet. Sta je in de startblokken? Mooi, dan ben je klaar voor deze ‘highway to succes’. Komt ie:

 • Vraag de klant een recensie achter te laten
  De eerste is vrij voor de hand liggend: je kan de klant simpelweg vragen een beoordeling achter te laten. Zowel on- als offline kun jij je klant hier prima voor aansporen. Denk aan het (naderhand) versturen van e-mails, pushberichten op je website of het neerleggen van flyers/stickers bij de kassa van je bedrijf, restaurant of winkel. Dit lijkt misschien opdringerig, maar als jij je klant hebt achtergelaten met een goed gevoel zal hij / zij graag online een goed woordje voor je doen. 
 • Gebruik een incentive
  Wat ook altijd goed werkt is het aansporen van je klanten door een tegenprestatie aan te bieden. “Laat een recensie achter en maak kans op een kortingsbon van 70%.” Simpel en mega effectief! 
 • Vraag het op de kassabon of factuur
  Mocht je geen e-mailadressen of andere contactgegevens van klanten hebben, kun je altijd op de bon of factuur vragen om een review. Mocht je een beoordelingensectie op je website hebben, kun je zelfs een code op de bon achterlaten, zodat klanten hiermee kunnen inloggen. Zo weet je zeker dat alleen klanten hun mening op jouw site achterlaten.
 • Laat mensen gratis kennis maken met je dienst of product in ruil voor reviews
  Laat mensen een tijdje gratis gebruik maken van je dienst of product in ruil voor beoordelingen. In de praktijk wordt dit vaak in combinatie met ‘influencer marketing’. Denk aan make-up merken die YouTubers gratis producten sturen om hier, in een video, een review op te verkrijgen.
 • Reageer op de achtergelaten reviews
  Door te reageren laat je zien dat je de mening en ervaring van je bezoekers en klanten op waarde schat, ongeacht of dit om een positieve of negatieve reactie gaat. Het toont dat je wel degelijk naar de klant luistert. Deze erkenning maakt een groot verschil in de klantrelatie met bestaande klanten, maar ook voor de beeldvorming en het vertrouwen van potentiële klanten.
 • Geef een apart platform voor klachten
  Wanneer je bezoekers of klanten vraagt om een beoordeling, is het verstandig een apart platform voor klachten te bouwen. Op deze manier bied je je klant een stukje service, door ruimte te geven voor het behandelen van klachten, en veranderen je klachten niet in slechte recensies.

Wat je vooral niet moet doen..
Denk je nu: goede recensies moeilijk? Ik zorg dat al m’n vrienden, kennissen en medewerkers een positieve reactie achterlaten op mijn Google bedrijfsprofiel. Kat in het bakkie! Dan ben je daar niet de enige in. Een valkuil is echter dat je, ook online, wel degelijk door nep recensies heen prikt. Er gaat niks boven een oprecht goede beoordeling van een enthousiaste klant. Zowel voor jouw bedrijf, als voor de lezer. En daarbij is mond-tot-mond reclame ook in deze tijd nog een belangrijke factor voor bedrijven. Bottom Line: onderschat nooit de kracht van een heuse tevreden klant!

Meer tips

Download gratis het Go to Guy Marketing e-book

De #1 in jouw markt! Wie wil dat nou niet? Lees ons boek over thought leadership en leer hoe je zelf de go to guy in jouw markt wordt.
Laat jouw e-mail achter en ontvang ons gratis e-book in jouw mailbox!
Beschikbaar tot het einde van de radio campagne op Sublime”

Ontvang het Thought Leader e-book direct in je e-mail