ARTIKEL

Portret fotografie

Wil jij toffe foto’s maken om te experimenteren, te gebruiken als herinnering of om ze op social media te zetten zodat ze gezien worden? Ga je wel eens samen met je vrienden of vriendinnen foto’s maken van elkaar, maar krijg je net niet die mooie look? Blijf dan vooral lezen want in dit blog leggen we alles uit over portret fotografie!

Portret Fotografie is misschien wel de bekendste vorm van Fotografie, het vastleggen van gezichten en personen wordt ontzettend veel gedaan en het is dan ook lastig om jezelf daarin te onderscheiden. Daarnaast is het ook een ontzettend leuke vorm van fotografie en kan je er vele kanten mee op.

5 elementen voor een goede portretfoto

Vandaag gaan wij het expliciet hebben over het vastleggen van gezichten, en hoe je dit het beste kan doen!

Om te beginnen zijn er een paar elementen nodig:

 • Een locatie, denk aan een fotostudio, een plek bij jou thuis, de natuur of de stad
 • Een camera
 • Een portret lens, aan te raden is een lens met een vast brandpunt (50 mm of 35 mm)
 • Een model. Je kan natuurlijk ook zelf model staan. Zorg in dat geval voor een statief!
 • Licht, denk hierbij aan een lamp of softbox, een flitser of zonlicht/daglicht.

Nu we weten wat we nodig hebben kunnen we aan de slag. Het belangrijkste om mee te beginnen is om het model op zijn of haar gemak te laten voelen. Tijdens een shoot wil je dat alles rustig en relaxt verloopt en wil je geen ongemak. Wat hiertegen helpt is om al van tevoren eens met het model af te spreken om te gaan kijken welk resultaat jullie willen bereiken. Stel dan ook een moodboard op om voorbeelden te kunnen laten zien.

Wat ook helpt is om muziek op te zetten en regelmatig tegen het model te praten, leer elkaar wat beter kennen en je zult merken dat alles relaxt verloopt. Daarnaast bouw je hierbij een vertrouwensband op. Daar heb je misschien in de toekomst nog wel wat aan!

Wanneer we de foto’s gaan maken moet je ervoor zorgen dat je tegen het model blijft praten! Communicatie is ontzettend belangrijk om de juiste foto’s te krijgen, vraag aan het model om verschillende poses aan te nemen of doe desnoods voor wat je bedoeld.

Camera instellingen voor portret fotografie

De instellingen die je wilt gebruiken kunnen heel verschillend zijn, het is maar net welk portret je maakt en met wat voor licht situatie je te maken hebt. Wat je wel altijd in gedachten moet houden is dat als je scherptediepte wilt creëren, je je Diafragma lager zet en je sluitertijd wat hoger. Probeer de ISO altijd rond de 200 te houden voor zo min mogelijk ruis.

Zorg dat je ook je scherpstelling in de gaten houdt, Bij een open diafragma is het voor je autofocus soms erg lastig om precies de ogen scherp te hebben. Wanneer dat dan ook niet lukt zet dan je autofocus uit en stel handmatig scherp. Over het algemeen wordt aangeraden om handmatig scherp te stellen. Hierdoor heb je veel meer controle over je portret en kan je spelen met de scherpte.

Heb je wat geleerd van dit blog? En ben je zelf al aan de slag gegaan? Laat het ons zeker weten! Vind jij het leuk om met fotografie te experimenteren maar lukt het niet helemaal? Neem dan contact met ons op! We helpen je graag!

Meer artikelen

 •  

  Druppels fotograferen

  Wil jij toffe foto’s maken om te experimenteren, te gebruiken als herinnering of om op social media te delen zodat ze gezien worden? Heb jij ook wel eens dat je op Instagram een foto tegen komt …
 •  

  Ephemeral Marketing

  ephemeral marketing Epheme-hoe? Zorg dat je even alleen bent, loop desnoods even naar de gang, en zeg het hardop met me mee: [ih-fem-er-uh l]. Oké, nu kunnen we echt beginnen! Zonder grappen, …
 •  

  Hoe kan jij aan het einde van het jaar efficiënt reflecteren

  Reflectie biedt inzicht. Inzicht in wat je de afgelopen tijd hebt bereikt en wat je de komende tijd kan en wilt gaan bereiken. Regelmatige reflectie is dan ook de key tot dit inzicht. Elke maand een …