SEO strategie
90% van de online aankopen start bij Google. Reden genoeg om een SEO strategie te hebben. Het vindbaar maken van content in zoekmachines vergt iets meer voorbereiding en het maken van keuzes, dan enkel veel content te schrijven. Door keuzes te maken over; welke content, op welk platform, met welke kans effectief gaan ga jij gericht aan de slag.
Een SEO strategie bestaat uit 4 elementen:
1. Kies jouw unieke zoekwoorden
2. Weet welke content je op welke plek moet publiceren
3. Weet hoe content jouw doelgroep gaat raken
4. Weten hoe je de content gaat produceren
1. Kies jouw unieke zoekwoorden
Een zoekwoorden analyse maken is echt een specialisme. Een goede zoekwoorden analyse kan alleen gemaakt worden door iemand die de volgende vaardigheden bezit:
- Kennis van jouw business
- Visie op online marketing
- Creatief met taal
- Goed in de huid van een zoeker kan kruipen
Wij zien dan ook dat ervaren digitale strategen met 7+ jaar ervaring significant andere conclusies uit zoekwoorden analyses trekken dan medewerkers of eenmalige zoekwoorden analyse makers.
Een goede zoekwoorden analyse laat zien:
- Hoe mensen online oriënteren naar jouw diensten of producten
- Waar kansen liggen om vindbaar te worden
- Welke kernwoorden voor jouw organisatie belangrijk zijn
- Wat je hiervoor moet doen op korte en lange termijn om ook daadwerkelijk bezoek te realiseren
Stilstaan is achteruitgaan in de moderne tijd.
Tegenwoordig gaat de technologie zo snel, dat je kan denken dat je bedrijf het beste is en je beter niks kan veranderen. Dat blijkt vaak niet het geval kijk naar Nokia en de Free Record Shop. (Iedereen weet hoe het met deze bedrijven is geëindigd) .
Om boven water te blijven als bedrijf moet je soms risico’s nemen. Wij weten ook dat innovaties risico’s met zich meebrengen. Doordat de technologie zo snel ontwikkeld moet je zelf mee ontwikkelen. Het is nu de tijd van digitale business modellen, het is tijd om je nieuwe koers te bepalen. De vraag is alleen: Hoe kan jij ervoor zorgen dat bestaande klanten met je mee gaan?
Spar met een digitaal strateeg over jouw analyse
2. Weet welke content je op welke plek moet publiceren
Het kiezen van het juiste platform voor jouw content is uiterst belangrijk. Elk platform vereist een andere vorm van content. Om te bepalen welke content op welk platform past heb je hulp nodig van een digitaal strateeg.
Om tot de conclusie te komen moet je weten wat je met de content wil bereiken
- Wie wil ik bereiken?
- Wat is het doel van de content?
- Welke kanalen worden gebruikt door de doelgroep?
We zien online enorm veel content verschijnen, dus om op te vallen moet je de basis in orde hebben. Als je weet wie je wil bereiken, met welk doel en op welk platform dan is jouw content een verbindingsstuk tussen jouw doelgroep en je bedrijf.
Er zijn veel verschillende platformen waar jij jouw content kan delen
- Social media
- Website
- YouTube
- E-mail (door bijv. een whitepaper
Wij kennen bijvoorbeeld een coffee trainer die meer volgers en leads krijgt via YouTube tutorials dan via haar website. Zo kan het ene kanaal meer impact hebben dan je website en of andere kanalen. Kies dus het juiste kanaal en het juiste doel.
3. Weet hoe content jouw doelgroep gaat raken
Nadat je hebt gekozen op welk platform je jouw content gaat delen moet je er ook voor gaan zorgen dat de content de doelgroep raakt. Als je iemand niet weet te raken met de content zal deze persoon ook geen zaken met je doen. Wees daarom uniek en vooral jezelf.
Content die raakt wordt het beste ontwikkeld door een tekstschrijver. Een goed tekst-/video script kan, net zoals een zoekwoorden analyse, alleen ontwikkeld worden door iemand die deze vaardigheden bezit:
- Kennis van jouw business
- Visie op online marketing
- Creatief met taal
- Goed in de huid van een zoeker kan kruipen
Wil jij sparren met een digitaal strateeg over tekstschrijven?
4. Weet hoe je slim content gaat produceren
Content maken wordt vaak gezien als iets creatiefs, wat gewoon even gedaan moet worden. Helaas monden dit soort intenties vaak uit in een fiasco. De intentie wordt gezet om 200 landingspagina’s te ontwikkelen en na 10 pagina’s is iemand er wel klaar mee en zijn andere zaken in het bedrijf belangrijker geworden.
Er zijn ook manieren om content productie leuk te maken. Een goed voorbeeld is een advocatenkantoor in Utrecht. Dit kantoor heeft er gewoonte van weten te maken dat na iedere “zaak” die behandeld is, er een kort verslagje op de website wordt gemaakt met bevindingen, ervaringen en aanbevelingen. Door 5 jaar lang dit te doen is de website een archief geworden van meer dan 500 artikelen.
Hierdoor is deze website de best gevonden advocaat van Utrecht is.
Je ziet dus dat het slim integreren van content productie in de dagelijkse werkzaamheden er toe kan leiden dat je onwijs onderscheidend bent ten opzichte van je concurrenten.
Een ander leuk voorbeeld is onze eigen manier. Wij willen graag in contact komen met experts. Wij merkte dat wij onwijs veel plezier hebben in het maken van podcasts met andere experts. Een aantal voordelen van het starten van een podcast en faciliteren van andere podcasts:
- We ontmoeten experts
- Experts komen naar ons toe
- Er wordt inspirerende content ontwikkeld
- Tekst schrijvers hoeven enkel te copyrighten op de onderwerpen
- Ik zelf leer elke podcast weer wat nieuws bij
- Mensen die een podcast bij ons doen willen ook graag bij ons kopen
Kortom onze podcast begon als grap maar resulteerde in meer verkopen, meer focus en goede content!
De crux hiervan is dat het slim inzetten van contentproductie en content productie onderdeel maken van de dagelijkse werkzaamheden.
Zo heb je binnen no time een killer zoekmachine positie.
90% van de online aankopen begint bij Google
Google is onmisbaar in het aankoopproces van klanten. Of het nu gaat om het oplossen van problemen, vinden van experts of zoeken van tutorials: Google is hét portaal om zelfstandig je problemen op te lossen.
Een goede zoekmachine positie is dan ook een must voor vele bedrijven. Ik moet altijd lachen als organisaties geen inzet doen op zoekmachineoptimalisatie maar wel landelijke campagnes doen. Zo heb ik ooit meegemaakt dat Terres des Hommes niet online vertegenwoordigd was op kindermisbruik, maar alleen de term kinderuitbuiting wilde gebruiken. Elke keer als ze een branding campagne deden zag ik een piek in het aantal mensen dat naar kindermisbruik zocht alleen hierop was Terres Des Hommes niet vindbaar.
De inzichten van SEO voor management
- Marktgrootte in kaart brengen
- Concurrenten in kaart brengen
- Behoefte van klanten analyseren
- Zien hoe populair je bedrijf is
Toekomst van SEO
In de wereld van SEO is er altijd ontwikkeling. Maar, waar kunnen we ons op voorbereiden zodat we ook in de toekomst goed kunnen scoren op de verschillende zoekmachines?
Wat we in de toekomst gaan zien is bijvoorbeeld de integratie van Schema. Met Schema wordt de data op de website gestructureerd en gedefinieerd voor de zoekmachine. Door deze versimpeling wordt het voor de zoekmachines makkelijker om je website te doorzoeken en jou beter te laten ranken. Partijen zoals Yoast SEO en Rank Math zijn hier al volop mee bezig.
- De positie van je website in Google verbeterd
- Zoekmachines helpt informatie sneller te verwerken
Nog een groot onderwerp voor de toekomst is AI (Artificial Intelligence). En dan richten we nu voornamelijk op tekstontwikkeling via AI. Je hebt nu al een aantal programma’s waar AI teksten ontwikkelt. Op dit moment werken deze nog niet optimaal, maar wij verwachten dat deze functionaliteit binnen een paar jaar sterk verbeterd.
Maar is dat nou goed voor de SEO? Wij denken juist van niet. En dat om de simpele reden dat Google gaat kijken naar content die langer bestaat, en dus niet AI geschreven is, beter zal presteren. En ook omdat handmatig geschreven content emotie opbrengt, een persoonlijke touch heeft en de gebruiker helpt.
We gaan ook een enorme toename in videocontent zien. Op dit moment gebeurd het al en is YouTube eigenlijk al een belangrijkere bron dan Google. Op YouTube worden veel zoekopdrachten gedaan en hier wil je als bedrijf dus ook goed vindbaar zijn. Hoe eerder je hiermee begint, hoe beter.
Krijg een perfecte website
Al 10 jaar ervaring met het maken van de perfecte website. Zowel op gebied van
Design als Strategie