De opmars van Artificial Intelligence

De opmars van Artificial Intelligence

Artificial Intelligence, voor velen zal de term inmiddels bekend zijn. Artificial Intelligence (AI) is een alsmaar groeiend fenomeen en belooft in de komende jaren een grote rol te gaan spelen in beide het bedrijfs-en privéleven. Veel bedrijven investeren in deze opkomende technologie die de manier waarop we zaken doen zal revolutioneren.

Wat is Artificial Intelligence?

Artificial Intelligence of Kunstmatige Intelligentie is de cognitie / besluitvorming van een algoritme. Een algoritme is kortom een systeem dat zorgt dat taken op een geautomatiseerde manier worden uitgevoerd. Er zijn veel verschillende doeleinden en gebruikswijzen van Artificial Intelligence.

Hoe wordt Artificial Intelligence ingezet?

Wanneer je bijvoorbeeld een online game speelt, heb je helaas soms mensen die valsspelen. De ontwikkelaars van de game installeren daarom vaak een ‘Cheat Detector’ die het spel / de match monitort. De Cheat Detector leest bijvoorbeeld dat er tijdens een match een speler is die al 4 minuten lang in leven is zonder enig contact met de grond. Hieruit kan het algoritme opmaken dat de persoon in kwestie een cheat heeft ingesteld die hem de mogelijkheid geeft om te vliegen. Het algoritme zal hierom deze speler uit de match verwijderen en vaak ook uit de game verbannen. Dit gebeurt volledig automatisch.

Ook is het mogelijk om Artificial Intelligence in de vorm van chatbots op websites in te zetten. Een chatbot is een geautomatiseerde gesprekspartner die tijdens een chatgesprek met een bezoeker een echte medewerker zal imiteren.

Bij geavanceerde algoritmes zullen bezoekers vaak niks doorhebben, daarom wordt er bij bedrijven steeds meer aandacht aan geschonken. Dit betekent dat er in de toekomst geen klantenservice medewerkers meer nodig zullen zijn wanneer de technologie genoeg ontwikkeld is. Bepaalde beroepen zullen volledig worden geautomatiseerd.

Veel organisaties werkten jaren geleden al met de geavanceerde AI-technologie:

De zelfrijdende auto van Google leert zichzelf met elk ritje beter hoe hij een bocht optimaal neemt, de robot MDARS bewaakt Amerikaanse nucleaire installaties en de MARCbot helpt in Irak bij het onschadelijk maken van explosieven.

Wat zijn de voordelen voor commerciële bedrijven?

Artificial Intelligence zorgt ervoor dat ondernemers minder geld en middelen in personeel hoeven te steken. De kunstmatige werker hoeft namelijk geen verzekering, vakantiedagen of een goed salaris. Het werkt 24-7 als dat opgegeven wordt, wanneer dat opgegeven wordt.

Precies om deze redenen is Artificial Intelligence erg rendabel en interessant voor bedrijven die serieus kijken naar kostenbesparing en efficiëntie op lange termijn.

Artificial Intelligence valt daarnaast dus ook op veel manieren te gebruiken, voor nu moeten de meeste ideeën wanneer uitgedacht nog ontwikkeld worden door intelligente developers. Maar naarmate de tijd vordert zullen steeds meer bedrijven gebruik gaan maken van universele, voorgeprogrammeerde AI’s die hun bedrijfsprocessen zullen versimpelen.

Zoals de komst van een algoritme dat bijvoorbeeld complete marketingonderzoeken zal samenstellen op basis van een scan van het internet, een programma dat automatisch offertes schrijft en verstuurt of een drone die de straten dag en nacht surveilleert in plaats van de politie. De mogelijkheden zijn werkelijk eindeloos.

Robots en Artificial Intelligence kunnen zelfs zo zelfstandig functionerend en vooruitstrevend zijn dat ze zelfbewust worden. Stel je voor, een muzikale robot componeert een wereldwijde top hit. Wie is er dan verantwoordelijk voor het succes en hoort ook de opbrengsten te ontvangen? De robot? De eigenaar? Of de ontwerper van de robot zelf? Als de robot zelfstandig denkt en hier ook bewust van is, waarom zou er dan iemand anders naast hijzelf van het succes mogen profiteren?

Er zijn interessante discussies te voeren over het hebben van een bewustzijn voor robots. Robots kunnen zó intelligent gemaakt worden dat ze zelfs emoties en persoonlijkheden ontwikkelen. Daarnaast kunnen ze zich dus gaan realiseren dat ze een robot zijn. Dit is in veel films al een plot en zeker niet vergezocht als je kijkt naar de mogelijkheden van robots die er vandaag de dag al zijn.

Daarom de vraag:

‘Verdient een robot rechten als het beschikt over alle menselijke karakteristieken?’

Het antwoord hangt van meerdere factoren af. Maar als een robot bewust van zichzelf is en zelf emoties, een persoonlijkheid en een karakter heeft. Dan heeft het toch recht op robotrechten? Dit is een stelling die voor nu misschien in sommige oren onnozel zal klinken. Maar in de toekomst zullen onderwerpen als deze zeker aan de orde gaan komen

Conclusie

Het gaat nog een lange tijd duren voordat de hele economie wordt bestuurd door Artificial Intelligence. Programma’s en algoritmes hebben nog een lange weg te gaan om aan de redenering en het denkvermogen van een persoon te peilen. Maar in de komende 100 jaar zal de mensheid een verschuiving mee gaan maken in de manier waarop we werken, denken en omgaan met technologie.

Download gratis het Go to Guy Marketing e-book

De #1 in jouw markt! Wie wil dat nou niet? Lees ons boek over thought leadership en leer hoe je zelf de go to guy in jouw markt wordt.
Laat jouw e-mail achter en ontvang ons gratis e-book in jouw mailbox!
Beschikbaar tot het einde van de radio campagne op Sublime”

Ontvang het Thought Leader e-book direct in je e-mail