Hoe kan jij aan het einde van het jaar efficiënt reflecteren

Hoe kan jij aan het einde van het jaar efficiënt reflecteren

Reflectie biedt inzicht. Inzicht in wat je de afgelopen tijd hebt bereikt en wat je de komende tijd kan en wilt gaan bereiken. Regelmatige reflectie is dan ook de key tot dit inzicht. Elke maand een reflectie op de afgelopen maand en een reflectie ten opzichte van je jaardoelen is dan ook een nuttige frequentie. Aan het einde van het jaar is het dan tijd voor de 'grote' reflectie. 

Twee gebieden om op te reflecteren

Als ondernemer zijnde is het belangrijk om je reflectie op te splitsen in twee vragen. Hoe ging het met je bedrijf de afgelopen tijd? Hoe ging het met jou de afgelopen tijd? Het is vaak makkelijker om alleen te reflecteren binnen je bedrijf, maar vergeet jezelf hierin niet! Jij als ondernemer en jij als persoon hangen nauw samen, dus reflecteer hier regelmatig op. Zo kan je uiteindelijk in zowel je persoonlijke als zakelijke leven verbeteringen doorvoeren. 

Veranderingen

Binnen je onderneming, en ook in je persoonlijke leven, vinden elke dag veel veranderingen plaats. Het is waardevol om te kijken naar het effect van deze veranderingen op je bedrijf. Hierop kan je bepalen of een verandering weer teruggedraaid moet worden, of nuttig was voor de bedrijfsvoering. Zo kan jij je uiteindelijk weer focussen op de toekomst, en inspelen op de mate van flexibiliteit binnen je bedrijf. 

Frequentie van reflectie

Als werknemer of ondernemer zijnde is het slim om elke dag bijvoorbeeld een kwartiertje in te plannen om te reflecteren op je eigen prestaties en werkwijze. Aan de hand van je eigen bevindingen die volgen uit je reflectie kan je je prestaties optimaliseren. Tijdens je reflectie realiseer je wat beter kan, en zo leer je weer van je fouten. 

Stilstaan

Misschien is het voor jou een goed voornemen of doel om volgend jaar genoeg rustmomenten in te plannen? Vandaag de dag hebben wij binnen onze maatschappij vaak het gevoel alsof we altijd iets productiefs moeten doen, maar dit is helemaal niet waar! Als je er bewust voor kiest om even niks te doen, en dan te reflecteren, of juist niet, kan dit jouw algehele welzijn verbeteren en zul je beter presteren. Het is een bepaalde mindset die waardevol is om jezelf aan te leren: het is niet erg om even stil te staan en uit te rusten. Zo kun jij na je rustmoment weer door met nieuwe energie!

Werkwijze van reflectie

Maar hoe moet je dan eigenlijk op een tactische manier reflecteren? Ten eerste is het goed om te weten dat er natuurlijk niet maar één juiste manier is om te reflecteren. Een werkwijze die ik persoonlijk fijn vind is om een leeg blaadje te pakken en daar mijn gevoelens over bijvoorbeeld het afgelopen jaar op te schrijven. Wat heb ik bereikt? Wat ging goed en wat ging minder goed? Vervolgens pak ik een ander blaadje waar ik mijn jaardoelen op heb opgeschreven en leg ik deze naast mijn eigen reflectie. Zo kun je makkelijk inzicht krijgen in hoe ver je bent gekomen met je doelen. 

Waar ligt het aan?

Naast de objectieve reflectie op hoe ver je bent gekomen met je jaarlijkse doelen in die maand, is het ook belangrijk om iets persoonlijker te reflecteren. Waarom heb je sommige doelen niet behaald en hoe kan dit? Ligt het aan externe factoren of kan jij misschien een andere mindset aannemen? Wellicht moet jij je gedrag veranderen om in de toekomst je doelen wel te kunnen halen. Zo zie je maar: persoonlijke en zakelijke reflectie liggen heel dicht bij elkaar. 

Toekomstvisie

Aan het einde van het jaar, na je jaarlijkse reflectie, is het belangrijk om niet te blijven hangen in het verleden. Kijk naar het nieuwe jaar en denk goed na over wat jij wil bereiken op zakelijk en persoonlijk vlak. Stel je doelen zo concreet mogelijk op en werk bijvoorbeeld met een stappenplan. Per maand kan jij dan stap voor stap dichterbij je doelen komen. Neem de conclusie uit je jaarlijkse evaluatie mee naar het nieuwe jaar. Wat ga jij doen om deze doelen te behalen? Ander gedrag vertonen?

Breder perspectief

Naast een reflectiemoment met alleen jezelf aan het einde van het jaar kan het heel nuttig zijn om met anderen te praten over bijvoorbeeld je onderneming, of juist je persoonlijke leven. Zo krijg jij meer input van buitenaf, en uiteindelijk een breder perspectief. 

Neem de tijd om regelmatig te reflecteren op je persoonlijke en zakelijke leven en verbeter zo jouw prestaties. Maar wees niet bang om in het nieuwe jaar ook genoeg rust te nemen. Wij wensen je een fijn 2020 vol inspiratie en productiviteit! 

Download gratis het Go to Guy Marketing e-book

De #1 in jouw markt! Wie wil dat nou niet? Lees ons boek over thought leadership en leer hoe je zelf de go to guy in jouw markt wordt.
Laat jouw e-mail achter en ontvang ons gratis e-book in jouw mailbox!
Beschikbaar tot het einde van de radio campagne op Sublime”

Ontvang het Thought Leader e-book direct in je e-mail