Do’s en Don’ts tijdens het netwerken

Do’s en Don’ts tijdens het netwerken

Netwerken, een woord dat niet meer weg te denken is uit de huidige samenleving. Netwerken is het online en offline leggen en onderhouden van contacten die je verder kunnen helpen in je werk, carrière of privéleven. Echter, draait netwerken niet alleen om het vinden van de juiste contacten, maar ook om het goed benutten van je huidige contacten om zo weer nieuwe contacten te vinden.

Het is een goede manier om bijvoorbeeld aan een nieuwe baan of klanten te komen. Door de juiste mensen te kennen kun je immers verder komen.

We hebben wat do’s en dont’s op een rijtje gezet, zodat jij precies kan zien wat je wel en juist niet moet doen om een netwerk praatje niet geforceerd te maken.

Wie er in je netwerk zitten

In je netwerk zitten vaak meer mensen dan je denkt. Je kan deze groep mensen opdelen in drie categorieën:

Waar je moet beginnen met netwerken

Het startpunt van netwerken is ervoor zorgen dat je je huidige contacten in kaart brengt en categoriseert (in LinkedIn). Plaats je contacten in de categorie persoonlijk, digitaal of zakelijk en bedenk waar je naar zoekt en wie je daar het beste bij kan helpen. Dit is je persoonlijke netwerk.

Breid vanaf hier jouw netwerk verder uit. Doe dit bijvoorbeeld op verjaardagen, borrels, workshops, congressen en ga zo maar door. Laat iemand weten waar je naar oriënteert en vraag of hij of zij iemand kent die je ermee kan helpen of zelf kan helpen.

De dingen die je wel moet doen tijdens het netwerken

1. Netwerk met mensen waar je het goed mee kan vinden

Als je het goed met elkaar van vinden deel je eerder tips dan als je het minder goed kan vinden.

2. Bouw een LinkedIn-profiel op

Verzamel hier alle ‘contacten’ die je op doet en onderhoud deze contacten. Dit is waardevol en een makkelijke manier om mensen te benaderen.

3. Verzamel visitekaartjes

Hiermee kan je makkelijk de desbetreffende persoon bellen of een e-mail sturen.

4. Denk aan lange termijnen

Misschien heb je een contact nu nog niet nodig maar over een paar maanden wel. Zorg dus dat je met veel verschillende mensen contact houdt.

5. Bedank mensen die je geholpen hebben

Laat je merken dat je echt dankbaar bent voor de hulp. Hierdoor word je gewaardeerd en helpen ze je nog een keer.

6. Waardeer alle tips die je krijgt

Of je er nu wel of niet iets mee kan, waardeer ze. Andere merken dat je er blij mee bent en geven ze je nog meer tips waar jij alleen maar van kunt leren.

7. Bereid een elevatorpitch voor

Als je een goede pitch hebt knoop je makkelijker een gesprek aan naar aanleiding van de pitch.

8. Zorg dat je hulpvaardig en geïnteresseerd bent

Als je hulp biedt en geïnteresseerd bent vinden mensen dat fijn en gaan ze eerder met je in zee. Laat ook eens iets horen als je niks nodig hebt. Bel een contact op voor een afspraak en laat merken dat het niet alleen om de diensten gaat.

9. Heb geduld

Het netwerken leidt niet gelijk naar een baan of de ultieme tip. Door geduld te hebben krijg je vanzelf wat je nodig hebt.

De dingen die je niet moet doen tijdens het netwerken

1. Nep geïnteresseerd zijn

Als je nep geïnteresseerd bent, wordt dat opgemerkt. Luister daarom actief en steek energie in je gesprekspartner.

2. Alleen maar hulp verwachten zonder zelf hulp te verlenen

Netwerken draait om geven en nemen. Als je geen hulp verleent aan een netwerk maar alleen maar hulp verwacht is het snel voorbij. Verleen daarom hulp en ontvang hulp.

3. Negatief uitspreken over anderen

Uitspraken komen altijd bij een persoon terecht. Houd daarom je gedachtes voor je en uit je niet negatief over anderen.

4. Geen initiatief nemen

Als je geen initiatief neemt om met iemand een gesprek te beginnen krijg je geen groot netwerk. Neem daarom initiatief en breid je netwerk uit.

5. Niet voorbereiden

Niet iedereen houdt van spontane gesprekken. Bereid je daarom voor, zodat je in ieder geval een goed gesprek kan houden en er een relatie aan over kan houden.

6. Gelijk zaken proberen te doen

Als je gelijk zaken wilt doen weet je niet met wie je in zee gaat. Zorg dat je eerst een relatie opbouwt. Dan weet je beter wat je aan elkaar hebt en of het wel de juiste persoon is voor de dienst die je nodig hebt.

7. Zelf te veel praten

Zorg ervoor dat je allebei ongeveer evenveel aan het woord komt en goed luistert naar wat de ander zegt. Zo kan je goed informatie uitwisselen en een relatie opbouwen.

8. Geen vervolg contact meer hebben

Als je geen vervolg contact meer hebt, vergeet je elkaar en kan je geen netwerk opbouwen. Vervolg contact is dus erg belangrijk om een goed netwerk op te bouwen.

9. Verwijs niet zomaar mensen door als je twijfelt

Twijfel is nooit goed. Verwijs daarom het contact waar je twijfels over hebt niet zomaar door. Het kan namelijk voor schade zorgen in jullie relatie.

Of het nou gaat om een nieuwe baan of hulp bij het uitvoeren van een plan, een goed netwerk is een must. Bouw daarom aan de hand van de bovenstaande tips jouw eigen netwerk op!

Download gratis het Go to Guy Marketing e-book

De #1 in jouw markt! Wie wil dat nou niet? Lees ons boek over thought leadership en leer hoe je zelf de go to guy in jouw markt wordt.
Laat jouw e-mail achter en ontvang ons gratis e-book in jouw mailbox!
Beschikbaar tot het einde van de radio campagne op Sublime”

Ontvang het Thought Leader e-book direct in je e-mail