Druppels fotograferen

Druppels fotograferen

Wil jij toffe foto’s maken om te experimenteren, te gebruiken als herinnering of om op social media te delen zodat ze gezien worden? Heb jij ook wel eens dat je op Instagram een foto tegen komt waarin water of druppels zijn verwerkt? Maar als je dit zelf probeert, het net niet helemaal lukt? Daar kunnen wij je mee helpen!

3 manieren om te fotograferen

Het fotograferen van druppels is al jaren een bekend begrip in de fotografie. Maar hoe werkt dat eigenlijk? En is het echt zo moeilijk als dat het lijkt te zijn?
Er zijn meerdere manieren om een druppel op de foto te zetten; De druppel die neer valt, de druppel op een glasplaat en druppels op een raam.

De moeilijkste van deze 3 manieren is de vallende, deze moet perfect getimed worden. Maak deze foto vanaf een statief. Als je je statief hebt opgesteld zorg je dat je een glas water of een kom/aquarium tot de top hebt gevuld met water. Een aquarium kan je ook tot de helft met water vullen maar dan moet je wel door het glas heen fotograferen, let dan goed op je scherpte!

De volgende stap is het instellen van je camera. Zorg dat je de camera op M hebt staan, dit zorg ervoor dat je volledige controle hebt over je camera. Hierna kun je 2 dingen doen, of je sluit een zelfontspanner aan, of je fotografeert met de hand. Je kan je sluitertijd het beste boven de 1/200ste houden voor voldoende snelheid. Gebruik je een flitser? Zorg dan dat je sluitertijd op 1/125ste staat.

Je diafragma hoef je niet al te laag zetten, aangeraden is om deze tussen de F/6 en de F/11 te zetten. Hierdoor weet je zeker dat de hele ‘plons’ scherp wordt vast gelegd.

Hoe creëer je de perfecte druppel?

Hierna gaan we beginnen de daadwerkelijke foto te maken. Je kan ook gekleurd water gebruiken. Hiervoor kan je kleurstof gebruiken maar bijvoorbeeld limonade of druivensap volstaat ook. Wanneer alles klaarstaat vul je je pipet/drupper en laat je een druppel in het water vallen, om het makkelijker te maken kan je een 2e persoon vragen dit voor jou te doen, dan heb jij de volledige focus op de timing. Druppel niet te snel achter elkaar zodat de plons mooi in tact blijft zonder verstoord te worden!

De druppel op de glasplaat

Een techniek die je niet heel vaak ziet maar die wel voor leuke resultaten zorgt is het maken van foto’s via druppels op een glasplaat. Nu zal je denken, hoe maak ik een foto door een druppel? Best simpel. Als je naar het voorbeeld kijkt dan zie je dat er bewust is gekozen voor een bepaalde structuur om door een of meerdere druppels heen te fotograferen! Dit hoeft niet alleen een structuur te zijn maar dit kan ook gedaan worden door middel van merken op verpakkingen.

Maar hoe werkt dat nou?  

Zorg ervoor dat je een heldere en niet al te dikke glasplaat gebruikt. Leg deze op (bijvoorbeeld) 2 balkjes op een tafel. Hier kan je een schilderij, een tijdschrift, verpakking ’s materiaal of een folder onder leggen. De volgende stap is het maken van de druppels.
Dit werkt het beste met een plantenspuit die het water daadwerkelijk verstuift in verschillende grote druppels. Doe dit op de glasplaat tot je een mooi aantal hebt en dan kan je aan de slag! Een belangrijke instelling om nog te benoemen is je diafragma. Omdat de glazen plaat op een verhoging staat , ontstaat er scherptediepte in je foto. Als je voor een laag diafragma kiest, bijvoorbeeld F/2.8, kan je het beste je camera op een statief zetten en naar beneden richten. Kijk dan via de live view of je goed gefocust hebt op de druppels!

Have fun!

Heb je wat geleerd van dit blog? En ben je zelf al aan de slag gegaan? Laat het ons zeker weten! Vind jij het leuk om met fotografie te experimenteren maar lukt het niet helemaal? Neem dan contact met ons op! We helpen je graag!

Download gratis het Go to Guy Marketing e-book

De #1 in jouw markt! Wie wil dat nou niet? Lees ons boek over thought leadership en leer hoe je zelf de go to guy in jouw markt wordt.
Laat jouw e-mail achter en ontvang ons gratis e-book in jouw mailbox!
Beschikbaar tot het einde van de radio campagne op Sublime”

Ontvang het Thought Leader e-book direct in je e-mail