KENNISBANK

Wat zijn URL’s?

Vrijwel iedereen heeft wel eens van de term URL gehoord. Toch weten de meesten mensen niet wat het betekent. Daarom leggen we het je in dit artikel haarfijn uit.

 

Wat betekent URL?

URL is een afkorting voor Uniform Resource Locator. Het is eigenlijk een gestructureerde naam die verwijst naar een stuk data. Voorbeelden hiervan zijn websites of mailadressen. Ook kan een URL verwijzen naar een bepaald bestand op een computer of server. 

 

Waarvoor dienen URL’s?

Door URL’s wordt het voor je computer duidelijk welke bron er opgevraagd moeten worden, hoe die bron vervolgens wordt gebruikt maar ook hoe de bron moet worden benaderd.

https://www.social.relevance.online is een voorbeeld van een URL. Vaak staan URL’s verborgen achter een link waar je op kan klikken. Als je dubbelklikt op je adresbalk, kan je de URL van de webpagina zien. Met een URL weet je webbrowser precies naar welke website je wilt gaan.

 

Waaruit bestaat een URL?

Een URL https://www.social.relevance.online bestaat uit de volgende onderdelen.

Wat aan het begin van een URL staat wordt het protocol genoemd. HTTPS bepaald hoe de browser de website moet interpreteren. HTTP is het standaard protocol op het internet. 

Autoriteit (authenticatie, domeinnaam & poortnummer): Dit is de bron van de informatie, de host van een website is hier een voorbeeld van.

Padnaam: Wanneer het juiste archief gevonden is, wordt door de padnaam duidelijk welke bron er wordt opgevraagd.

Querystring: Een querystring wordt gebruikt om bepaalde parameters mee te geven aan de URL, zoals de zoektermen van een zoekactie. De query volgt na het vraagteken en verschillende parameters worden in de string gescheiden met een ampersandteken.

Fragmentidentifier: Dit wordt gebruikt om naar een specifiek gedeelte van de informatiebron te verwijzen en wordt genoteerd in de vorm van #.

 

 

Download gratis het Go to Guy Marketing e-book

De #1 in jouw markt! Wie wil dat nou niet? Lees ons boek over thought leadership en leer hoe je zelf de go to guy in jouw markt wordt.
Laat jouw e-mail achter en ontvang ons gratis e-book in jouw mailbox!
Beschikbaar tot het einde van de radio campagne op Sublime”

Ontvang het Thought Leader e-book direct in je e-mail

Stel jouw vraag
Vraag het onze digitaal strateeg
Vragen kan altijd. Stel je vraag direct aan onze ervaren digitale strateeg Nico van der Zaan (15+ jaar ervaring)