KENNISBANK

Wat zijn Domeinen?

Wat zijn domeinen?

De namen van websites worden ook wel een domeinen of domeinnamen genoemd. Het is de naam die bezoekers gebruiken om op een website te komen. Als een URL bijvoorbeeld social.relevance.online/contact is dan is het domeinnaam social.relevance.online.

URL’s en domeinen staan dus in verbinding met elkaar. Ze hebben alleen niet dezelfde betekenis. Het domein is eigenlijk het adres van de website terwijl een URL aangeeft naar welke specifieke pagina je toe wilt. De domeinnaam kan naast het adres van de website, ook als e-mailadres worden gebruikt. 

 

Hoe koop ik een domeinnaam?

Je kan een domeinnaam kopen bij een registrar. Je kan hierop bekijken welke domeinnamen beschikbaar zijn om er vervolgens een te kopen.

Als je een domeinnaam hebt gekocht moet je deze nog linken aan je website voordat mensen ook daadwerkelijk op je website komen wanneer ze dit intoetsen. Wanneer je een domeinnaam hebt geregistreerd zal je deze een jaar lang kunnen gebruiken. 

Veel providers bieden de optie aan om een domeinnaam jaarlijks automatisch te verlengen. Zo hoef je je niet druk te maken over het verliezen van je domeinnaam. 

 

Wat is webhosting en hoe werkt het met domeinen?

Stel dat uw domein een huis is, dan is webhosting de grond waar het op gebouwd is. Webhosting wordt geleverd met verschillende opties zoals bijv. de mogelijkheid om een e-mailadres te maken met uw domeinnaam.