Wat is een podcast en hoe maak je er zelf één?

Een podcast is een audio uitzending waarbij het geluidsbestand op aanvraag kan worden aangeboden door middel van webfeed. Dankzij de introductie van draagbare mp3-spelers zoals de iPod was deze vorm van uitzenden snel populair onder de radioamateurs. De term podcast is een samentrekking van iPod en broadcast. Maar wat is een podcast en hoe kan je er zelf één maken?

Wat is een podcast?

Een podcast is een audiobestand op internet dat je direct kan luisteren of downloaden. Het kan een muziekprogramma zijn maar ook een gesproken boek, een lezing, hoorspel of zelfs het nieuws. Ook is het op sommige websites mogelijk om je te abonneren op een podcast. Als je je geabonneerd hebt dan worden de nieuwe uitzendingen automatisch opgehaald zodat je deze gelijk kan luisteren of downloaden. Ook is het erg handig voor als je onderweg bent. Je kan ze namelijk downloaden op je telefoon of een Mp3-speler en luisteren wanneer het jou uitkomt. Voor de luisteraars is een podcast luisteren gratis. Terwijl het als makers is het mogelijk om er inkomsten uit halen zoals door bijvoorbeeld een donatie, een sponsoring of een reclame.

Hoe werkt een podcast?

Om podcasts te luisteren kun je een app downloaden op het apparaat waarop je de podcast wilt luisteren. In de app kan je dan bladeren en zoeken naar podcasts die jij interessant vind en deze meteen afspelen. Als je vaker naar een podcast wilt luisteren van dezelfde persoon kan je je abonneren. Door te abonneren worden de nieuwe uitzendingen automatisch op het desbetreffende toestel gezet. Een podcast is niet alleen te luisteren via een telefoon of MP3-speler maar ook via de computer. Je kan zo een podcast zoeken en opslaan. Op deze manier kan je hem ook overzetten op je telefoon om via daar af te spelen.

Storytelling

Met de opkomst van de smartphones, waarmee je altijd en overal kunt luisteren, zijn de podcasts erg populair geworden. De nieuwe generatie in podcasts is erg sterk in storytelling. De luisteraar wordt goed betrokken bij een verhaal, krijgt het gevoel dat het authentiek is en wordt er helemaal in meegezogen. Een paar (Engelse) series aan podcast die heel succesvol waren zijn: The Truth, The Moth, Welcome to Night Vale, This American Life, StoryCorps, Serial en Criminal. Een Nederlandstalige podcast die hier goed op inhaakt, is ‘Echt Gebeurd

Wat maakt podcast zo populair?

Misschien vraag je je af, waarom zijn podcasts zo populair? De MP3 bestaat al een hele tijd en radio luisteren via het internet is ook niet nieuw meer. Wat de podcast zo bijzonder maakt is het automatisch leveren van een nieuwe podcast. Als je geïnteresseerd bent in een onderwerp of fan bent van een bepaalde podcaster dan kun je je daarop abonneren. Als je op een podcast geabonneerd bent, dan krijg je automatisch zijn of haar podcasts op je telefoon. Ook kan je via de desktop abonneren, als je via desktop geabonneerd bent dan kun je de podcast opslaan en overzetten naar het apparaat waar je de podcast op wilt luisteren.

Wat is het voordeel van podcasten?

Door middel van het downloaden van een podcastuitzending hoef je niet meer op bijvoorbeeld zaterdagavond om 6 uur de radio aan te zetten om een bepaalde uitzending te volgen. De uitzending kan je namelijk op een later moment downloaden en terug luisteren wanneer jij zelf wilt. Ook kan je de podcast automatisch laten downloaden dit kan met een podcatcher. Met een podcacher hoef je niet meer naar de desbetreffende website te surfen om de podcast zelf te downloaden maar download de app deze gelijk voor je. Op die manier kost het je ook geen tijd om de download te zoeken en te wachten tot het gedownload is, maar staat hij op het apparaat klaar om geluisterd te worden.

Zelf een podcast maken.

Voor het maken van een podcast heb je niet veel nodig. Je hebt hier namelijk maar twee attributen voor nodig. Dit zijn een microfoon en de opnamesoftware. Optioneel kan je ook eventueel ook een mixer gebruiken voor speciale effecten.

Verzin een onderwerp.

Iedereen kan zelf een podcast maken en dat wordt ook veel gedaan. Over de hele wereld maken mensen allerlei podcasts niet alleen over onderwerpen als films, muziek en politiek, eigenlijk over alles wat je maar kan verzinnen. Meestal gaat het om nieuwe en originele inhoud die gemaakt is door mensen die hun passie en creativiteit willen delen. De meeste podcasts worden gemaakt door mensen die erg gepassioneerd zijn over een bepaald onderwerp.

Hoe maak je een podcast?

Als je zelf een podcast gaat maken moet je er allereerst voor zorgen dat je de juiste spullen hebt maar ook dat je een geschikt onderwerp hebt waar je met passie over kan praten. Daarnaast is het handig om van te voren te bedenken hoeveel en hoe vaak je een aflevering gaat opnemen en hoelang een aflevering gaat duren. Let er wel op dat als je muziek van andere wilt afspelen tijdens je podcast dat je toestemming hebt of maar een kort stukje gebruikt. Als je dit niet doet kan je podcast worden aangegeven voor copyright en ben je feitelijk strafbaar.

Als je alle benodigdheden hebt, kun je beginnen met het opnemen van je eerste podcast. Hier heb je uiteraard de opnamesoftware voor nodig. Als je de opnamen hebt voltooid moet je deze opslaan als audiobestand. Op een site als WordPress zou je je eigen podcast online kunnen zetten. Ook zou je je podcast op SoundCloud kunnen zetten en is het sterk aan te raden om de podcast te promoten via social media zoals Facebook en Twitter. Hier hou je al je vrienden op de hoogte van de nieuwste aflevering en kan het makkelijk gedeeld worden. Mocht het gebeuren dat je podcast een grotere naam gaat krijgen dan is het een idee om een professionele site op te zetten voor jouw podcasts.

Conclusie

Een podcast is een audio opname die je via internet kan downloaden en offline op een moment dat jij wil af kan spelen. Wat een podcast zo leuk maakt is dat het echt een verhaal is en het gedeeld wordt als een serie van meerdere uitzendingen. De meeste podcasts worden gemaakt in het Engels omdat het dan over de hele wereld beluisterd kan worden. Ook kan je makkelijk zelf een podcast maken. Hier heb je alleen een microfoon en een opnameprogramma voor nodig. Zorg er als je zelf een podcast op gaat nemen wel voor dat je een goed (en origineel) onderwerp hebt waar je meerdere afleveringen over kan maken en waar jij erg in geïnteresseerd bent. Doordat jij met passie verteld blijven mensen sneller doorluisteren en komen ze bij een volgende podcast weer terug. Door jouw podcast te delen op social media bereik je een grotere groep mensen en heb je kans dat je meer luisteraars krijgt. Ben jij al klaar om je eigen podcast te maken?

Social Elephant Redactie

Kennis delen is vermenigvuldigen

In ons gratis E-book lees je precies hoe je in 3 stappen online resultaat kunt behalen. Jij wilt toch ook online groeien?