In dit artikel lees je waarom ook jij zou moeten overwegen om een podcast te produceren. Waarom zijn podcasts zo populair? En welke stappen moet je zetten om tot een podcast te komen die de interesse van de kijker blijft triggeren? Je leest het hieronder!
Een podcast uitgelegd en waarom het zo populair is
Breed publiek bereiken? Dan is een podcast een goed idee. Wat is een podcast eigenlijk? En waarom zou je deze gaan produceren? Wij leggen het je uit.
Podcasts zijn digitale audio-opnames waarin je luistert naar een gesprek. Luisteraars krijgen de kans om te leren van experts uit verschillende hoeken. De experts kunnen hun kennis en ervaring delen. De luisteraars en gasten worden hiermee weer kennis rijker!
Een podcast is dus een geweldige manier zijn om nieuwe ideeën en perspectieven te ontdekken. Het kan ook gaan over een willekeurig onderwerp om over te sparren. Of over een samenvatting van een boek of film. Je kunt er veel van leren en geïnspireerd raken.
Podcasts hebben vaak alleen audio. Er zijn ook podcasts met aanvullend beeld. Een podcast werkt vaak met afleveringen. Niet altijd, maar we raden het je ten zeerste aan. Hierdoor leert de kijker bij elke aflevering weer iets nieuws. Dit kan over hetzelfde onderwerp zijn, of net even iets anders.
Podcasts bestaan al een tijdje en zijn nog steeds razend populair. De verschillende redenen waarom podcasts zo populair zijn:
- Je kunt ze overal luisteren, op elk moment van de dag.
- Je hoeft je tijdens het reizen niet te vervelen. Of tijdens het wandelen.
- De toegankelijkheid scoort ook hoog: je kunt het beluisteren op o.a. YouTube, Apple Podcast en Spotify. In de wereld van nu – waarin alles digitaal is -heeft een podcast een plekje weten te bemachtigen.
- Bovendien kun je een podcast ook plaatsen op je eigen website. En een ander voordeel van een podcast, is dat het vaak gratis te beluisteren is.
Hoe moet ik beginnen met een podcast?
De volgende stappen kun je aanhouden om te beginnen:
- Bedenk de toegevoegde waarde voor de doelgroep: Wat hoop je mee te geven aan de gast(en) en de luisteraars? Bedenk waarom jouw podcast interessant is voor jouw doelgroep. Wat is het doel van de video? Wie nodig je uit? Door jezelf dit af te vragen weet je precies wat je wilt bereiken. En waarvoor je het opneemt. Je motivatie wordt duidelijker.
- Investeer in goede opname apparatuur: Dit kan bijvoorbeeld een microfoon, opnameprogramma, mengpaneel en aanvullende videocamera zijn. Vooral de audio is van levensbelang. Het is daarnaast belangrijk om een gebruiksvriendelijke camera te hebben. Zorg voor een mooie set-up zonder teveel afleiding op de achtergrond. Anders gaat de focus op de personen er van af.
- Bepaal het onderwerp: Kies een onderwerp uit waar je veel verstand van hebt. Of waar je gepassioneerd over bent. Het kan ook iets zijn waar alleen je gesprekspartner verstand van heeft. Zo heb jij de ruimte om goede vragen te stellen, en de expert aan het woord te laten.
- Maak een gespreksonderwerp en agendapunten: Doe dit voor elke aflevering. Agendapunten helpen je om bepaalde punten te bespreken. Hierdoor heb je een stok achter de deur. En daardoor kun je minder snel afdwalen en een te lange podcast maken. Ook de luisteraars dwalen dan niet af en blijven zo nieuwsgierig.
- Vergeet de postproductie niet: De postproductie van je opname is cruciaal. Denk aan color gammacorrectie, color correction- en grading. Wanneer je dit niet doet, heb je een ruw bestand. Dit ziet er niet mooi uit. Er zit dan geen contrast of verzadiging in de kleuren en dat is niet mooi om naar te kijken.
Daarnaast is ook het editen van de audio belangrijk. Edit je opname en voeg eventuele muziek of geluidseffecten toe. Als er meerdere camera’s zijn, moeten de beelden eerst goed achter elkaar gezet worden. - Publiceer je podcast op platformen zoals Spotify, iTunes en je eigen website: Door de podcast op meerdere kanalen te delen, heb je uiteraard meer bereik. De een gebruikt het ene kanaal wel en de andere niet.
- Maak teasers en ander promotiemateriaal. Deel het vervolgens op je sociale media kanalen: Het delen doe je natuurlijk om meer luisteraars te krijgen. Maak teasers van ongeveer 30 seconden om het te delen op je sociale media kanalen. Teasers zijn korte fragmenten van 30 seconden (of korter) met hoogtepunten van de podcast. Dit kan een stukje van de podcast zijn met inspirerende uitspraken bijvoorbeeld.
De kans dat de podcast dan nog meer wordt gedeeld, wordt hiermee vergroot. Daarnaast helpt het je pagina up-to-date te houden. Maak er bijvoorbeeld 10 en gebruik het op 3 of 4 verschillende kanalen.
Het is aan te raden om eerst een paar afleveringen te maken voordat je ze publiceert, zodat je een aantal afleveringen hebt om te laten zien aan je publiek.
Podcast opnemen met begeleiding in onze studio
Je overweegt om onder begeleiding een podcast te maken. Dan vraag je je natuurlijk af hoe het verder gaat. Wij hebben audioapparatuur en camera’s van goede kwaliteit ter beschikking. Een podcast zonder beeld is natuurlijk ook mogelijk.
Echter is een podcast zonder beeld minder effectief voor content verspreiding. Voor Spotify is het wel handig.
Wij focussen op het concept van de podcast. Van te voren bedenken wij samen hoe de podcast succesvol gaat zijn.
- Allereerst wordt er gekeken naar de datum. Wanneer wil je het opnemen en met hoeveel personen?
- Zodra je in de studio bent beginnen we met een kop koffie!
- Wij zorgen ervoor dat de setting al klaar staat. Jij en de gasten hoeven dan alleen nog te gaan zitten. En de agendapunten te bespreken.
- Daarna maken we een leuke grap als je nog wat zenuwachtig bent en gaan we van start.