ARTIKEL

Tips om te fotograferen met licht

Wil jij toffe foto’s maken om te experimenteren, te gebruiken als herinnering of om ze op social media te zetten zodat ze gezien worden? Heb je ook wel eens dat je mooie lichten wil fotograferen of toffe effecten in een foto wil creëren, maar lukt dit nooit zoals je het precies wil? Daar willen wij jou dolgraag bij helpen! In dit blog staan een aantal tips die je kan gebruiken met het fotograferen van lichtjes.

Welk licht kan je fotograferen?


Om te beginnen moet je kijken naar wat voor soort licht je wil fotograferen. Hier zijn veel mogelijkheden voor. Zo kan je bijvoorbeeld lampen fotograferen, een televisie die aanstaat maar je kan ook kleinere lampjes fotograferen met een model zodat je een gezellig sfeertje krijgt in de foto. Hierbij hebben wij 3 tips voor jou voor het fotograferen met licht!

Hoe is licht goed te zien in een foto?


Als je licht wilt fotograferen dan moet je je sluitertijd en je diafragma een beetje aanpassen omdat er dan meer licht in je lens komt dan normaal. Als eerste zet je dus je camera op manueel ( M ). Als deze op automatisch staat dan vangt je camera al het licht in de foto op en wilt hij dit gebruiken om de foto zo licht mogelijk te maken. Dit is juist wat we niet willen in de foto.

Welke instellingen moet je gebruiken om met licht te fotograferen?


Ben je binnen en wil je in een ruimte lichtjes fotograferen waar het niet heel donker is? Meestal moet je in dit geval je sluitertijd naar beneden halen (dat is dus een langere sluitertijd) en je diafragma daar op aanpassen. Is je foto dan nog te overbelicht? Draai dan je diafragma omhoog. Is het nu onderbelicht? Dan moet je diafragma omlaag.

Ben je buiten en wil je licht fotograferen terwijl het wel donker is? Probeer dan je sluitertijd iets omhoog te halen in plaats van naar beneden. Is het nog te donker op de foto? Dan kan je je ISO een beetje omhoog doen.

Hoe pak je het aan?


Pak een draad met subtiele lichtjes en draai die om een object heen. Door een lange sluitertijd te gebruiken komt er meer licht in je lens en daardoor vallen ze meer op dan normaal. Als je een dun draadje gebruikt die je makkelijk kan verstellen dan zie je die niet in de foto en kan je deze op de plaatsen gebruiken waar je zelf wil. Als je ook nog de draad naar je lens laat leiden dan lijkt het alsof ze zweven. Je moet wel het onderwerp in de foto goed stil laten zitten anders wordt deze onscherp of bewogen (door de lange sluitertijd). Ook is het een leuk idee om de lampjes op een muur te plakken of om ze op te hangen, dan krijg je dus het lichtjeseffect zoals de achtergrond op de foto hierboven.

Heb je wat geleerd van dit blog? En ben je zelf al aan de slag gegaan? Laat het ons zeker weten! Vind jij het leuk om met fotografie te experimenteren maar lukt het niet helemaal? Neem dan contact met ons op! We helpen je graag 🙂

Meer artikelen

Download gratis het Go to Guy Marketing e-book

De #1 in jouw markt! Wie wil dat nou niet? Lees ons boek over thought leadership en leer hoe je zelf de go to guy in jouw markt wordt.
Laat jouw e-mail achter en ontvang ons gratis e-book in jouw mailbox!
Beschikbaar tot het einde van de radio campagne op Sublime”

Ontvang het Thought Leader e-book direct in je e-mail

Stel jouw vraag
Vraag het onze digitaal strateeg
Vragen kan altijd. Stel je vraag direct aan onze ervaren digitale strateeg Nico van der Zaan (15+ jaar ervaring)