Netwerken is een goede manier om bijvoorbeeld aan een nieuwe baan of klanten te komen. Door de juiste mensen te kennen kun je immers verder komen. Toch blijft het voor veel mensen iets engs, dat netwerken. Want hoe benader je iemand? Is het goed om informeel te zijn of moet je altijd zakelijk blijven? We hebben wat do’s en dont’s op een rijtje gezet, zodat jij precies kan zien wat je wel en juist niet moet doen om een netwerk praatje niet geforceerd te maken.
Wat is netwerken en wie zit er in je netwerk?
Netwerken is het online en offline leggen en onderhouden van contacten die je verder kunnen helpen in je werk, carrière of privéleven. Echter, draait netwerken niet alleen om het vinden van de juiste contacten, maar ook om het goed benutten van je huidige contacten om zo weer nieuwe contacten te vinden.
Bij netwerken gaat het om geven en nemen. Als jij een dienst nodig hebt kan iemand jou helpen, maar als zij een dienst nodig hebben kan jij hun helpen. Bedenk je van tevoren dus wat je nodig hebt (wat is je doel?) en hoe je dat wilt bereiken. Zo weet je eerder wie je wel of juist niet kunnen helpen en ga je gerichter zoeken.
In je netwerk zitten vaak meer mensen dan je denkt. Iedereen die je kent of gekend hebt en een positieve indruk van je hebben zitten in je netwerk. Denk bijvoorbeeld aan vrienden, familie, (oud)klasgenoten, (oud)collega’s, mensen van je sportvereniging, (oud)docenten en ga zo maar door. Al met al je netwerk is dus groter dan je eigenlijk zou denken.
Je kan deze groep mensen opdelen in drie categorieën namelijk de persoonlijke (vrienden, familie en kennissen), de digitale (de mensen die je via Facebook, Twitter enzovoort kent) en de zakelijke (collega’s, relaties en studiegenoten). Door het categoriseren heb je een beter overzicht in wie er nu in je netwerk zit en welke hulp je aan die persoon kan vragen. Echter hebben de mensen uit jou netwerk zelf ook weer een netwerk.
Een leuk feitje dat ooit uitgerekend is, is dat je binnen drie schakels (de vrienden van de vrienden van jouw vrienden) toegang hebt tot alle mensen van Nederland. Met een goed netwerk moet je dus bij bijna iedereen aan tafel kunnen komen.
Waar moet je beginnen met het netwerken?
Zorg dat je je huidige contacten in kaart brengt en categoriseert (in LinkedIn). Plaats je contacten in de categorie persoonlijk, digitaal of zakelijk en bedenk waar je naar zoekt en wie je daar het beste bij kan helpen.
Als je net begonnen bent met het opbouwen van je netwerk is het handig om te starten bij je persoonlijke netwerk. Vanaf daar breid je jouw netwerk makkelijker uit. Gelegenheden waar je makkelijk kan netwerken zijn bijvoorbeeld verjaardagen, borrels, workshops, congressen en ga zo maar door. Laat iemand weten waar je naar oriënteert en vraag of hij of zij iemand kent die je ermee kan helpen of zelf kan helpen.
Do’s en Don’ts
Do:
- Netwerken met mensen waar je het goed mee kan vinden. Als je het goed met elkaar van vinden deel je eerder tips dan als je het minder goed kan vinden.
- Bouw een LinkedIn profiel op en verzamel hier alle ‘contacten’ die je op doet. Het onderhouden van een LinkedIn profiel met veel contacten is tegenwoordig erg waardevol.
- Visitekaartjes verzamelen. Door het verzamelen van visitekaartjes kan je makkelijk de desbetreffende persoon bellen of een e-mail sturen. Tegenwoordig wordt er ook veel gebruik gemaakt van LinkedIn omdat je vanaf daar gelijk contact kan houden.
- Denk aan lange termijnen. Misschien heb je een contact nu nog niet nodig maar over een paar maanden wel. Zorg dus dat je met veel verschillende mensen contact houdt.
- Bedank mensen die je geholpen hebben. Door je relatie te bedanken voor de hulp laat je merken dat je er ook echt dankbaar voor bent en helpen ze je sneller nog een keer.
- Waardeer alle tips die je krijgt of je er nu wel of niet iets mee kan. Als je de tips waardeert merken ze dat je er blij mee bent dat ze mee denken en geven ze je sneller nog meer tips.
- Bereid een elevator pitch voor. Als je een goede pitch hebt knoop je makkelijker een gesprek aan naar aanleiding van de pitch.
- Zorg dat je hulpvaardig en geïnteresseerd bent. Als je hulp biedt en geïnteresseerd bent vinden mensen dat fijn en gaan ze eerder met je in zee.
- Laat ook eens iets horen als je niks nodig hebt. Bel een contact op voor een afspraak en laat merken dat het niet alleen om de diensten gaat.
- Heb geduld. Het netwerken leidt niet gelijk naar een baan of de ultieme tip. Door geduld te hebben krijg je vanzelf wat je nodig hebt.
Don’t:
- Nep geïnteresseerd zijn. Als je nep geïnteresseerd bent gaan ze dat merken. Door geen energie in je gesprekspartner(s) te steken krijg je ook geen netwerk.
- Alleen maar hulp verwachten zonder zelf hulp te verlenen. Als je geen hulp verleent aan een netwerk maar alleen maar hulp verwacht is het snel voorbij. Met netwerken gaat het namelijk om geven en nemen.
- Negatieve uitspraken komen altijd bij de persoon zelf terecht en komen dan als een boemerang weer terug. Het beste is dus om de gedachtes voor je te houden.
- Geen initiatief nemen. Als je geen initiatief neemt om met iemand een gesprek te beginnen krijg je uiteindelijk een niet erg groot netwerk. Mensen vinden het fijn als je zelf ook initiatief neemt.
- Niet voorbereiden. Niet iedereen houdt van spontane gesprekken. Het is dus beter om iets voor te bereiden zodat je in ieder geval een goed gesprek kan houden en er een relatie aan over kan houden.
- Gelijk zaken proberen te doen. Als je gelijk zaken wilt doen weet je niet met wie je in zee gaat. Zorg dat je eerst een relatie opbouwt. Dan weet je beter wat je aan elkaar hebt en of het wel de juiste persoon is voor de dienst die je nodig hebt.
- Zelf te veel praten en de ander niet (veel) laten praten. Als jij alleen maar praat weet je niet wat je aan je gesprekspartner hebt. Zorg ervoor dat je allebei ongeveer evenveel aan het woord komt en goed luistert naar wat de ander zegt. Zo kan je goed informatie uitwisselen en een relatie opbouwen.
- Geen vervolg contact meer hebben. Als je geen vervolg contact meer hebt vergeet je elkaar en kan je geen netwerk opbouwen. Vervolg contact is dus erg belangrijk om een goed netwerk op te bouwen.
- Verwijs niet zomaar mensen door als je twijfelt. Als je twijfelt over of iemand wel of niet bij het netwerk past, verwijs het contact dan niet zomaar door. Als je dat wel doet kan dat schade brengen in jullie relatie.
Conclusie
Of het nou gaat om een nieuwe baan of hulp bij het uitvoeren van een plan, een goed netwerk is zeker een must. Om goed te kunnen netwerken is het belangrijk dat je goed kan luisteren en adviseren. Interesse tonen in de ander en hulpvaardig zijn is ook erg belangrijk. Als je een goede sociale vaardigheid en inlevingsvermogen hebt kom je ook makkelijker in contact en bouw je makkelijker een relatie op. Al met al in een netwerk opbouwen erg belangrijk voor nu en voor in de toekomst.